Charles Messier

Skal nævnes her, fordi at han var den første astronom der oprettede et katalog over objekter der ikke var stjerner. Han levede fra 1730-1817 og var Frankrigs mest betydelige astronom. Han var i virkeligheden på jagt efter kometer, der jo blev betragtet som noget meget vigtigt på den tid og han opdagede faktisk 13 af dem fra 1760 til 1798. Ind imellem blev han så igen og igen forstyrret af disse uldne objekter der faktisk godt kunne lige kometer der er begyndt at få en hale. Han vidste ikke hvad det var, men begyndte så at skrive op hvor de var og gav dem numre, så han ikke spildte for meget tid med dem :-). Disse objekter der har nummer 1 - 110 er de klareste objekter man kan se, som ikke bare er enkelt stjerner, og derfor det som amatørastronomer kan kaste sig over til at starte med.

Herschel kataloget

blev startet af William Herschel der blev født i 1738 i Hannover. Hans far var kapelmester og William blev selv musiker. Under militær tjenesten besøgte han England og lærte engelsk. Da han forlod hæren vendte han tilbage til England. Han prøvede lidt af hvert for at tjene til livets ophold indtil han blev organist i byen Bath. Han lånte et lille teleskop men var ikke tilfreds med det. Så han byggede sit eget spejlteleskop. i 1781 opdagede han planeten Uranus og blev med et berømt og udnævt til kongelig astronom. Hans søster Caroline hjalp ham med at udforske himlen og hans søn John fortsatte og kortlagde også den sydlige del af himlen. Deres samlede katalog var på ca 2500 objekter. Af dem er Herschel 400 de mest lysstærke og det som en amatør astronom kan fotografere når Messier kataloget er gennemgået. Denne liste blev dog først oprettet i 1980. William Herschel nåede bygge et 12 meter langt spejlteleskop med en diameter på 1,3 meter. Der er stadig en god del tilbage af dette teleskop og dets støttemure!

NGC = New General Catalog

Det blev startet af den 3. jarl af Rosse der levede fra 1800 til 1867. Han fik selv bygget en kæmpe spejlkikkert på 183 cm i diameter!

Det var det største i verden indtil Mount Wilson fik sit 100 tommer eller 254 cm teleskop i 1917!

NGC indeholder 7840 objekter og de er nummeret fra NGC1-NGC7840 efter hvornår de er i syd, uanset om de ligger højt imod nord eller langt imod syd.

Det store arbejde med at indsamle og bekræfte oplysningerne til dette katalog blev varetaget af en dansker. Han modtog oplysninger om objekter fra hele verden, fra folk med teleskoper på blot 5 cm og opefter. Starten var selvfølgelig Herschels katalog; men de fik helt andre numre i NGC kataloget. Det kedelige ved denne måde at uddele numre er at hvis man opdager nye objekter efter at kataloget er færdig...hvad gør man så?

IC = Index Catalog

Svaret var så IC kataloget der indeholdt supplement til NGC. Dette katalog indeholder også nogle 5386 objekter.

Der er senere kommet flere kataloger specialiseret i stjerne generelt, galakse hobe og enkelt galakser. Disse indeholder ti tusinder af objekter.

På http://www.ngcicproject.org/default.htm kan man finde billeder og beskrivelser af alle objekter i Messier, Herschel 400, NGC og IC katalogerne, inklusiv historien om hvordan de blev til :-).