Roys hjemmeside


Gå til indhold

Canon 350D 41-52

fotos > RCX400

M41 er en åben hob i Canis Major = Den store Hund.m Den befinder sig et stykke under Sirius der er hovedstjernen i dette stjerne billede. med højdekoordinat -20,44 står den ret lavt og kan kun fotograferes om vinteren.

M42 er den store Oriontåge, der befinder sig omkring den midterste af de tre grupper af stjerner der udgør Orions sværd, som igen er under de 3 klare stjerner der udgør Orions bælte. Oriontågen er en kæmpe stjernefabrik hvor nydannede stjerne blæser de gasser som de blev dannet af væk. I toppen er der 4 klare stjerner der er kendt som trapezet på grund af deres indbyrdes placering.
M42 fylder 66' hvilket er mere end det dobbelt af månen! lysstyrken er 4.0, så den er faktisk mulig at se med det blotte øje, som noget lidt uldent omkring de 4 stjerner. Afstanden er 1600 lysår.

M43 er så den lille runde del i toppen af Oriontågen og ser på fotografiet ud til at hænge sammen med M42; men med når man ser det i en mindre kikkert er det to adskilte tåger. M43 er er 20' i diameter, så 2/3 af månen, men lysstyrken er kun 9.0, så ret svag.

der er to billeder, da m43 ikke ses så godt på den første. den første bruger optagelse 35 og den anden er oppe på 91 optagelser á 30 sekunder.

M44 er en åben hob i Krebsen der ligger imellem tvilingerne og løven. da den er 95' i diamter og billedet kun er 30' bredt, er det kun den sydlige del der kan ses her. Den er det tredje tætteste objekt i Messiers Katalog med 577 lysår, kun M45 og m40 er tættere på. den samlede lysstyrke er 3.1 og den er klart synlig med det blotte øje.

M45 er så stor at den ikke engang kan være på et foto taget med LXD75 med mit 15 cm newton, og her er den 3 gange større. Derfor er det kun to af stjernene som jeg har fotograferet. M45 er 110' , så næsten 4 gange månens diameter, hvilket lyder af alt for meget når man ser dem tæt på hinanden. Øverst har vi Alcyone der har 3 små "ledsagere", de er dog ikke nødvendigvis tæt på denne i virkeligheden. Der er brugt 5 optagelser til dette billede. men man kan se en del af de 550 stjerner der faktisk er en del af "syvstjernen".

Nederst har vi så Merobe der er lidt nede og til højre for Alcyone. Den har end del støv i nærheden af sig, og det meste skulle være bagved stjernen i forhold til os. Der er også et lille "spøgelse" tæt ved Merobe, et objekt der nok er ret tæt på stjernen. Der er gået 35 optagelser til dette billede.

M46 er en åben hob med en planetarisk tåge. Den kan dog godt ligge bagved M46. M46 ligger i Puppis tæt på M47. Den er 27' i diameter, hvilket også kan ses afbilledet. der er masser af stjerner i denne hob. der er gået 18 optagelser til dette billede. Lysstyrken er 6.1, så der skal bruges kikkert for at kunne se den. Afstanden er 5400 lysår.

M47 ligger 0,2 grader over og ca 1 grad til højre for M46. det er lige før at de er en dobbelt hob. Den er næsten samme størrelse 30' eller en halv grad og lysstyrken er 4.4, så meget klarere end M46. Den ligger også tættere på med 1600 lysårs afstand, derfor er de enkelte stjerne klarere men der er ikke så mange som i M46. Der er brugt 17 optagelser til dette billede.

M48 er også en åben hob der minder om M47. Den har næsten samme afstand 1500 lysår, lysstyrken er 5.8 og diameteren er 54' så det er kun ca 1/4 af hoben som jeg har fået fat på her. Den er nemlig næsten dobbelt så stor i diameter som M47. Den ligger 10 grader mere imod nord og 10 grader mere imod øst i forhold til M47. Den ligger i stjernebilledet Hydra.

M49 er en galakse, som jeg ikke har fået et billede af med RCX'en :-( ; men det når jeg nok en dag. Den er en del af Virgohoben.

M50 er så igen en åben hob der ligger i monoceros. Den er kun 16' i diameter, lysstyrken er 5.9 og afstanden er 3000 lysår. Den er røget lidt over i højre side af billedet. Monoceros ligger over og øst for Sirius. der er kun brugt 4 optagelser til dette billede.

M51 er ikke en men to galakser der er ved at støde sammen! Dette sker af og til og resultatet vil nok blive en uregelmæssig galakse. Det er den slags som man kan hygge sig med at lave simuleringer af. når to spiralgalakser støder sammen bliver resultatet som regel en elliptisk galakse. Der er gået 171 optagelser til det øverste billede. og det nederste der er zoomet ind består af 291 optagelse. Det er et meget flot objekt på foto. Bemærk hvordan den nederste arm på galaksen til højre bliver suget ind i den lille galakse til venstre, og hvordan der ligesom sprøjter tre-fir strømme af stjerner ud oppe til venstre på denne. Det er iøvrigt meget normalt at store galakser vokser sig større ved at opsluge mindre galakser. M51 ligger lige under spidsen af vognstangen i Store Bjørn i et område der med det blotte øje ser lidt tomt ud; men der er faktisk ret mange galakser her. Den er 37 millioner lysår væk, diameteren er 11' og lysstyrken 8,4.

M52 er så igen en åben hob der ligger i Cassiopeia. Den er 5000 lysår væk og diameteren er kun 13', mens lysstyrken er 6,9. Den er smuk at se på med mange stjerner. Den ligger også som en del af mælkevejens bånd. Der er kun gået 8 optagelser til dette billede. Jeg har senere forsøgt med 25 optagelser; men det var under dårligere forhold, så den blev ikke lige så god.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu