Roys hjemmeside


Gå til indhold

Canon 350D m27-m45 (opd)

fotos > LXD75Newton6

Andromedagalaksenn eller M31, der er vores nærmeste store galakse nabo, ca 2.9 millioner lysår væk. Den er ca på størrelse med vores egen galakse mælkevejen. Der er faktisk to andre galakser i dette billede, idet M32 er den lille elliptiske galakse der er ca 1/3 under centeret af M31, og oppe i højre hjørne findes så en lidt større men svagere galakse M110, der er den sidste i Messiers katalog.
nedenunder er så fuld size billedede af M32

M27 eller håndvægte tågen der findes lidt syd for "hovedet" af stjernetegnet Svanen. En planetarisk tåge der er rester af en supernova explosion. Resten af denne stjerne er nok en af de centrale stjerner. M27 ligger i Vulpecula og den stjerne der se lidt over M27 er 14 Vulpeculae og den er størrelsesklasse 5,67 og ligger i 160 lysårs afstand. Den er den midterste stjerne i et omvendt lille W der fylder hele feltet i en 7*50 kikkert og det er et af de kendetegn som jeg bruger når jeg skal finde M27 uden brug af Computerstyret teleskop.

M29 er den lille åbne hob ca 1/3 oppe i billedet og lidt til højre for midten. Der er ikke så mange stjerne i denne hob. Endnu et eksempel på at Messiers instrumenter måske ikke var topkvalitet efter dagens standard, når han kunne forveksle denne hob med en komet. M29 ligger lige syd for stjernen Sadr der er lysstyrke 2.2 (afstand 1832 lysår) i den centrale del af Svanen = Cygnus. M29 er 7' i diameter og har en lyststyrke på 6,6. Den er 4000 lysår væk. Der kun brugt 4 optagelser til dette billede. Den klareste stjerne i billedet, er den der ligger lidt til venstre for M29. Det er 40cygni der har lysstyrke 5,62 og som ligger 264 lysår væk. Den er kun lige synlig med det blotte øje på en god nat.

M33 galaksen ligger i Triangulum= trekanten. Der er brugt 22 optagelser á 30s til dette billede. Den er godt fremhævet, så man kan se en del blå støj i billedet også. natten til 4 september 2010 fik jeg så 79 brugbare optagelser i kassen. De er så sat ind efter de mere blå billeder fra mit første skud. med 4 gange så mange optagelser er støjen reduceret til det halve, hvorfor billedet kan får de svage partier gjort dobbelt så kraftige. jeg burde kunne kombinere de to optagelsesrækker og vinde en smule. Lidt mere billedbehandling kunne også gøre resultatet bedre..

M34 er en åben hob i perseus. Der er brugt ComaCorrector. Der er kun 4 optagelser á 30s i dette billede.

M35 ligger oppe i toppen og lidt til venstre for midten. Det er en åben hob der ligger i Gemini = tvillingerne. lidt til højre for denne ligger så NGC2158 der også er en åben hob. Den er dog meget længere væk. den ses som lidt brune/orange stjerner. Det skyldes dog nok at jeg ikke har haft nok optagelser, og jeg nok heller ikke har ramt farvebalancen for de svage stjerne så godt.

M36 er en åben hob i Auriga = vognstyreren. Den er ikke så stor som M35, M37 og M38. Der er kun brugt 3 optageler á 30s til dette billede. Der er ikke brugt ComaCorrector, da dette er et af de første billeder som jeg tog med N6 og Canon350.

M37 er også en åben hob i Auriga. Der er brugt 3 optagelser a 30s til billedet. Den er meget pæn visuelt. Det er et af mine første billeder

M38 er en åben hob der også ligger i Auriga. NGC1907 er en anden åben hob og ses nederst i midten af billedet. Jeg har lagt to version af denne hob på. Den første er et af mine første fotos og der er brugt 3 optagelser á 30s, uden ComaCorrector. Den anden består af 8 optagelser á 30s med ComaCorrector taget omkring et år efter det første billede.

M39 er en åben hob i Svanen. Den ligger helt ovre i den østligste del af svanen og midt i mælkevejens bånd. Derfor er der fyld med stjerner. Stjernen i hoben danner nærmest en trekant. Der er ikke så mange stjerner i denne hob, men de er kraftige. Der er gået 4 optagelser á 30s til dette billede der er optaget uden ComaCorrector.

M39 opdateret med brug af Gradient_ Xterminator og lidt mere saturation af farverne

M42 og M43 i Orion. Man kan også lige skimte "running man" i toppen af billedet uden dog at få hele "manden" med. Der er brugt 11 optagelser á 30s til dette billede. Der er ikke brugt ComaCorrector.

M44 billedet er ikke blevet så flot.. jeg har vist ramt lidt ved siden af centreret, idet det er den øverste halvdel der ses her :-(. Se versionen under WO i stedet. Det er den pæneste af hele hoben. M44 er 95' eller godt 1.5 grader, så den er lige så stor som billedet af bredt! Der er kun brugt 3 optagelser á 30s til dette billede.

Syvstjernen med masser af spikes eller stråler fra de kraftigste stjerner, hvilket viser at der har været god fokusering. Billedet består af 13 optagelser á 30 sekunder. På det nederste billede ville jeg have haft et rigtigt godt billede af M45 med 79 optagelser. Desværre er der kommet dug/is på min ComaCorrector :-( ; men det ser da sjovt ud..minder lidt om Jul. i midten har det oprindelige billede lige fået en extra gang i Photoshop og man kan faktisk se ret meget af den omgivende tåge!


Retur til indhold | Retur til hovedmenu